Ağlayan pasta & kakaolu ıslak kurabiye

4 Apr

Bir  kurabiye bu kadar mı güzel olur?tadı damağımda kaldı deyimi bu kurabiyenin lezzetini anlatmaya yeter sanırım.nino nun bloglar aleminde meşhur olan bir tarifi bu.5 yıldızlı tariflerden biri.afiyetle yedik.brownie tadında nefis kartopları gibi oldular.
tarif nino ‘dan.
ön not: tarifi aldığım başka sitede kakao miktarını sadece kaşık ölçüsü ile yazmışlar ben de dr.oetker in gurme kakaosunu kullandım (50 g.lık 1 paket) orjinalinde meğer kakao miktarı 25 g.mış.bence gurme kakao ve 50 g.kullanmak çok yakıştı.tarifin un miktarı aldığı kadardı.50 g.lık kakao kullandığım hali ile unun ölçüsünü yazıyorum.25 g.kakao ile yaparsanız un miktarını artırınız.eğer ununu çok koyar-ayarlayamaz- veya çok pişirirseniz şerbeti çekmez kaskatı bişey olurlar.
her halukarda denenmesi gereken bir kurabiye.bir de şerbeti çok arttı azaltarak yazıyorum.şerbet artarsa atmayın kapatıp dolaba kaldırın.kek /tatlı yaparken kullanabilirsiniz.

kakaolu ıslak kurabiye:
(35 tane)

  • 125 g.margarin-oda sıcaklığında
  • 50 g.lık 1 paket gurme kakao
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı +1 yemek kaşığı un

şerbeti:

  • 2 çay bardağı şeker
  • 2 çay bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

hindistancevizi

şerbetini kaynatıp soğutun.tatlı şerbeti gibi ağdalı olmasın hafif koyulsun yeter.iyice soğuyan şerbeti kenara alın.(orjinalinde 1 saat buzdolabında bekletin diyor ben bekletmedim)
hamur malzemelerini yoğurun.ceviz büyüklüğünde toplar yapıp yuvarlak halde -yassıltmadım- tepsiye dizin.-çok hafif yağlı tepsiye-önceden ısıtılmış 180 C fırında çatlayana kadar pişirin.aşırı kurutmayın tıkır tıkır olmasın.ablam bıçak soktu ortalarına piştiğini anlamak için.sıcak kurabiyeleri derin tasa aldığınız şerbete teker teker batırıp hindistancevizi kasesine atıp her yerini cevize bulayın.-ya da sadece üstlerine serpin asıl tarifteki gibi-ya da fıstık serpin.tecih sizin.
1 gece bekletilip yenmesi önerilmiş ama ablamla yarım saat sonra lezzetinin doruğunda olduğu kararına vardık.

ablamın çok sık yaptığı ve artık en bilinen pastalardan biri olan ağlayan pastanın tarifinde şimdi de sıra..hafif bir pasta olduğundan yerken ölçüyü kaçırabilirsiniz:) aslında çikolata sosunu pastayı dilimleyip servis yaparken üstlerine döküp sunmak adına yakışır bir pasta olmasını sağlayacaktı.amma ve lakin benim vaktim az olduğundan ve ben evde yokken ya da uyurken birileri bu pastayı tırtıklayacağından ve görünümünden ziyade lezzete önem verdiklerinden bizimkiler,pastayı soslayıp bıraktım dolaba.pastanın ilk anda sosu çok güzel görünüyor ama işte bekledikçe sosunu kenarlardan çekiyor sos içine sızıyor -harika bir lezzet katıyor fakat görünümü de resimdeki gibi oluyor.
tavsiyem ; misafirlere havalı bir sunum yapacaksanız ya da üstünden bol çikolata sosu akar şekilde bir dilim istiyorsanız sosunu pişirip soğutup bekletin.dilimleyip üstlerine 1-2 kaşık dolusu sos dökün.
(!) dikdörtgen orta boy borcama denk geldi.kare borcama da olur.kalabalıksa misafirler gün için filan yapıyorsanız 2 ölçü yapıp en büyük dikdörtgen borcamda yapın.eğer az kişiyseniz yarım ölçü pişirp küçük kare borcama dökebilirsiniz.sos ve kremayı da yarıya indirerek..
her halukarda çok lezzetli bir pasta..

ağlayan pasta:

  • 4 yumurta
  • 4 yemek kaşığı kakao (50 g.)
  • 2 yemek kaşığı sıcak su
  • 3 Türk kahvesi fincanı şeker
  • 3 Türk kahvesi fincanı un
  • 1 limonun suyu
  • 1 paket kabartma tozu

ıslamaya:

  • 1 ya da 1,5 su bardağı süt

kreması:

  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt

sosu:

  • 1 su bardağı su
  • 2 türk kahve fincanı şeker(şeker miktarını damak tadınıza göre artırabilirsiniz)
  • 3 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nişasta

yumurta,şeker,sıcak suyu mikserleyin.krem kıvamına gelip beyazlayınca limon suyu ve kakaoyu ekleyin.sonra kabartma tozu ile beraber elenmiş unu ekleyin.güzelce karıştırıp yağlı borcama dökün. önceden ısıtılmış 175 C de çöp şiş temiz çıkana kadar pişirin.

kek pişince alın.5 dk.sonra 1 ya da 1,5 su bardağı sütle ıslayın kaşık kaşık.(bardak küçükse 1,5 su bardağı denk gelir büyükse 1 su bardağı iyi gelir -ayarlayın-)sonuçta nemli bir pasta olacak kuru kalmasın.(keki hiç kalıptan çıkarmıyoruz!)

kek soğurken kremşantiyi sütle çırpıp dolaba kaldırın.kek soğuyunca üstüne sürün.dolaba kaldırın.

sos malzemelerini çırpın güzelce ve kısık ateşte koyulaşana kadar pişirin.puding kıvamından daha akıcı olsun.sosu da soğutup soğuk pastanın üstüne dökün.isterseniz dilimleyip servis yaparken dökebilirsiniz..

önemli not:sosu pastayı dilimleyip servis yapmak istiyorsanız pişirirken çok koyultmayın bekledikçe yoğunlaşır.

2.sos alternatifi:

  • 2 su bardağı su
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı kakao

bu da çırpılıp pişiliyor.diğerinden daha akıcı bir sos oluyor.asıl tarifte ablamın kullandığı sos bu.ama ben kıvamını tutturamadığımdan bunu kullanmıyorum.ablam çok güzel tutturuyor kıvamını.şekerini damak tadınıza göre azaltabilirsiniz.bu sos bol oluyor ve daha çok akıcı bir sos oluyor ötekinden..

tercih sizin:)

About these ads

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: